13 Nisan 2014 Pazar

Dominonun tarihçesi


Domino bir salon oyunudur. Tahtadan yada kemikten yapılmış 7-8 tane küçük taşla oynanır. Bu taşların bir yüzü bir çizgiyle ikiye bölünmüştür. Bu bölümlerde 1 den 6 ya kadar noktalar vardır. Yalnız bir taşın bölümleri boştur. Taşlardaki noktalar toplamları değişik olacak şekilde yerleştirilmiştir. Oyun iki, üç yada dört kişiyle oynanır. Dominolar, noktalı yüzleri altta kalacak şekilde masa üzerine yayılır, karıştırılır. Oyuncular kimin önce başlayacağını anlamak için birer domino seçerler; noktaların toplamı en yüksek olan taş kimde ise oyuna o başlar. Kaç kişi ile oynanırsa oynansın, oyun yedişer taşla başlanır.

Domino oyunu 18. yüzyılda İtalya’da oynanırdı. Oradan Fransa ve İngiltere’ye geçmiş, sonradan Dünya’nın her tarafına yayılmıştır. Değişik ülkelerde oynanan çeşitli şekilleri vardır. Bizde daha çok iki çeşidi oynanır.

1- Basit Domino 2- Aznif

1- Basit Domino: Oyuna başlayan oyuncu taşını ortaya koyar. İkinci oyuncu bölümlerdeki nokta sayısı bakımından elinde, ortadaki dominoyu tutan bir taş varsa bunu o dominonun yanına koyar. Oyun böylece devam eder. Oyuncuların ellerinde, uçlardaki taşları tutan taş yoksa geri kalan dominoların arasında uygun olanını bulmak üzere iki kere birer taş alma hakkı vardır. Gene de bulamazsa oyun sırasını kaybeder. Elindeki taşları en çabuk bitiren oyunu kazanır. Bu durumda öteki oyuncuların ellerinde kalan taşlardaki noktalar toplanır, kazanan oyuncu için bir kağıda yazılır. Oyunun hangi sayıda biteceği önceden kararlaştırılmışsa, bu sayıyı ilk elde eden dominoyu kazanır.


Elde kalan dominolarla oyuna devam etmek imkanı kalmamışsa oyun bağlanmış sayılır. Bu durumda oyuncular ellerinde kalan taşları açarlar; en küçük toplam kimin elindeyse o oyunu kazanır.


2- Aznif: Dominonun hesap kuvvetine dayanan daha zor, fakat çok daha zevkli bir şeklidir. İki, üç, dört kişi arasında oynanabilir. Oyuna elindeki taşlardan iki yarısı da aynı olanlar arasında toplamı en yüksek taş bulunan başlar. Mesela; 6+6 varsa, hemen onu koyar. Yoksa 5+5 konulur. Bunu koyan hemen 10 sayı yazar. Çift 6 veya 5 yoksa çift 4 vs. konulur. Öteki oyuncular bu ortadaki taşın sıra ile, dört tarafına aynı sayıdan birer taş koymak zorundadır. Taşı olmayan yedek taşlara başvurur ancak üst üste en fazla iki taş alabilir.


Böylece ortada bir + işareti meydana gelince, artık her oyuncu bunun dört kolundan hangisine isterse taş koyabilir. Uçlardaki sayıların toplamı 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 e çıkaran kendisine bu miktarda sayı yazar. yunun sonunda sayılar toplanır, en yüksek toplama ulaşan oyunu kazanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder